Ervaringen

Hier kunt u ervaringen van cliënten van DBC lezen.
Sterker en bewuster 

Na een aanrijding dacht ik: doorgaan, het zal wel een keer over gaan. Maar een half jaar later had ik veel last van mijn nek, schouders en voelde me daarbij behoorlijk misselijk en duizelig. Ik had nergens meer energie voor.

Gelijk bij de intake bij het DBC voelde het al goed! Er werden gerichte vragen gesteld, waarin ik mijn klachten herkende. Daarbij kreeg ik ook nog praktische adviezen, waar ik wat mee kon. Ik heb de trainingen bij DBC als zeer goed, prettig en leerzaam ervaren Er werd gelet op mijn lichaamshouding waarin ik ook voortdurend gecorrigeerd werd. De opbouw van de training re-integratie van werkzaamheden werden afgestemd en op een prettige manier besproken.

Nu aan het einde van mijn traject zie ik de toekomst positief tegemoet. Door de trainingen ben ik sterker geworden en ik ben me bewuster geworden van mijn lichaamshouding. Bovendien ben ik door de gesprekken met de psycholoog beter mijn grenzen gaan stellen en bewaken.

Het team DBC heeft veel kennis in huis en – wat niet van minder belang is –  hun enthousiasme en positiviteit hebben absoluut bijgedragen aan waar ik nu sta! Super team, hartelijk dank!

Ik ging er helemaal voor

Door een ongeval heb ik een rugwervel gebroken. Na revalidatie en fysiotherapie ben ik langzaam mijn werk weer gaan oppakken, maar ik merkte dat ik nog niet 100% aan het werk kon. Ik was in de bloei van mijn leven: een jonge vrouw van 24 hoort niet nog maar vijf uur op een dag te kunnen werken! Voor mijn ongeluk werkte ik negen uur op een dag in de gehandicaptenzorg en was ik 5 dagen in de week in de sportschool te vinden. Dit leven wilde ik weer terug…

Mijn arbeidsdeskundige raadde een traject bij DBC aan. Meerdere van zijn cliënten hadden daar een traject gevolgd en de uitslagen waren positief. Allereerst word je uitgenodigd voor een gesprek bij een psycholoog en fysiotherapeut, waarbij in kaart wordt gebracht wat de klachten zijn en wat je wil bereiken. Er wordt gekeken naar je huidige situatie in het werk en je thuissituatie, en vanuit daar stel je een doelstelling op. Mijn doel was om weer volledig te kunnen werken en het verbeteren van mijn belastbaarheid. Tijdens het traject heb je een tussenevaluatie en een eindevaluatie waarbij je een vragenlijst invult over de vooruitgang en die je uiteindelijk met elkaar kunt vergelijken. Ook krijg je een lichamelijk onderzoek waarin je belastbaarheid wordt gemeten.

Het traject van mij duurde een half jaar. Ik kreeg 2 keer per week een uur behandeling van een fysiotherapeut. Ook had ik een aantal keer in dat half jaar een gesprek met een psycholoog. Die besprak hoe het met me en gaf me de mogelijkheid om aan te geven of ik bijvoorbeeld ergens tegen aan liep. Ik had met beide therapeuten een fijne band. Ik voelde me op mijn gemak en gehoord. De apparaten die ze daar gebruiken zijn in het begin je vijand. Ze doen je pijn en zoeken je grens op. Je moet zelf goed aanvoelen tot hoever je kunt, het mag niet te veel pijn doen. Ongeveer elke twee weken wordt het gewicht opgehoogd, en dat merk je goed.

Wat mij hielp om hier doorheen te komen was dat je merkt dat je weer sterker wordt, en ik wilde weer naar mijn oude staat. Op een gegeven moment voel je je zo trots dat je elke week een stap vooruit gaat! Ik ging er helemaal voor en ik ging met grote stappen vooruit. Op werk ging ik steeds meer uren op een dag werken en na een half jaar kon ik weer 9 uur op een dag werken. Wel merk ik dat ik langer de tijd nodig heb om te herstellen na een dag werken. Ik moet gewoon even liggen, maar ik weet dat dit waarschijnlijk nu bij mij hoort, dat mijn lichaam dit nodig heeft. Als ik terugkijk naar dit traject van een half jaar zie ik dat je ook wilskracht nodig hebt om te behalen wat je wil, je moet er echt voor gaan!

Ik voel mij weer mens

Ik heb een auto-ongeluk gehad en daar een whiplash aan over gehouden. Ik kwam helemaal thuis te zitten, daarvoor werkte ik 3 keer in de week 8 uur. Ik kon geen geluid of licht verdragen. Ik lag alleen maar in bed en vermeed alle contact, zo ook met mij kinderen van 14 maanden en 5,5 jaar.

De dokter, medicatie, neurologie, fysiotherapie: alles kwam eraan te pas. Ik bleef positief denken, maar ik kwam er maar niet uit. Doordat geluid en licht niet waren te verdragen, creëerde ik een luchtbubbel om mij heen. Ik deed niets meer en kwam nergens meer. Je zou denken dat ik dus voldoende rust had voor herstel, maar toch bleven de klachten aanhouden.

Het re-integratie plan van DBC heeft door erkenning, de juiste begeleiding, de 1-op-1 oefeningen in de zaal, het advies voor mijn thuissituatie en leren balans te vinden in de dagelijkse dingen, ervoor gezorgd dat ik mij na bijna 4 maanden weer mens voel. Als ik kijk naar waar ik nu sta, vergeleken met 4 maanden terug, dan heeft DBC voor mij die luchtbubbel weten door te prikken. Ik ben ook onder begeleiding van DBC weer bezig met werkopbouw.

Ze helpen je op alle fronten. Ze gaan mee waar dat nodig lijkt te zijn. Zoals bijvoorbeeld naar je werk, voor eventuele aanpassingen aan je werkplek. Het is zo ontzettend fijn om de juiste handvatten en begeleiding te hebben gevonden bij DBC. Het zijn stuk voor stuk lieve mensen, die weten waar ze mee bezig zijn.

Positieve opbouw

Na een periode van diversen onderzoeken en artsbezoeken kwam ik in een negatieve spiraal terecht, omdat er geen duidelijkheid of herstel in zicht was. Na een aantal behandelingen bij de fysiotherapie wist ik dat dit niet werkte. Op dat moment kwam ik bij DBC. Het werd mij direct duidelijk dat je daar voor je herstel komt. Bij DBC is de aanpak gericht op het opbouwen van de belastbaarheid, en dus spieropbouw. Bewegen is dé manier om dit te bereiken. Dat werkte bij mij en hierdoor is - onder begeleiding van een bekwame fysiotherapeut en de nodige gesprekken met een psychologe - een positieve opbouw in gang gezet.

De wijze waarop DBC aan het herstel werkt is zonder drukken of masseren van de rug of nek. Dit was voor mij heel fijn, doordat ik niets kon hebben in die gebieden. Na verloop van de tijd kwam de spierkracht en beweging weer op gang en ging ik vooruit. Nadat de behandelingen waren afgelopen, was ik mentaal weer zo aangesterkt, dat ik weer de controle over mijzelf had. Hierdoor kan ik nu zelf weer aan mijn verdere opbouw werken.